Flora de Menorca
(pàgina 3)Canyafèrlara o fèrlara - Ferula communis -

És una de les umbel.líferes més altes i vistoses de les que es fan a Menorca. Observeu les seves fulles grans i finamet dividides, i les umbel.les compostes de flors de color groc franquement groc.

Damunt les restes d'aquesta planta s'hi troben les gírgoles de fèrlara, bolets prou apreciats. D'altre banda la bollidura del seus fruits és un laxant suau.

Prop de la canyafèrlara hi ha diversos peus de card blanc (Galactites tomentosa), un d'ells apunt de florir , i ,a la dreta, un ullastre (Olea Europaea var. sylvestris)i una esplèndida mata de la lletrera anomenada mula (Euphorbia dendroides).


La patata morenera - Cyclamen balearicum -

És una de les endèmiques més belles de les Balears. Es fa a l'alzinar i, també, a les escletxes de les roques de zones properes als alzinars i dels alzinars destruïts perquè vol ombra.

Deu el seu nom popular a l'antiga creença segons la qual dur les seves patates (tubercles) dins la butxaca curava les morenes o hemorroides.

Les seves patates són un vomitiu molt fort per l'home.


Els didals o herba de Santa Maria - Digitalis dubia -

És una de les nostres endèmiques més belles.

Es fa sobretot a les encletxes de les roques.


Paeonia

Relativament diversa, s´hi inclouen moltes famílies de flors atraients, actimrfes o, menys sovint, zigomorfes. La més petita família de les petonàcies es considera sovint la més primitiva del grup, caracteritzada per les flors de perinat poc regular,proveïdes de molts estams. Es tracta de molt grosses i atraients, tal com ilustren aquestes dues peònies de la nostra flora, Paeonia mascula, subspècie cambessedisii,a dalt, i P.officinalis subspècie humilis.


Comunitats de socarrells

Comunitats de socarrells a Favàritx en una visió de conjunt que mostra els canals eòlics i les cares cremades per la salabror marina; a primer terme són distingibles les masses ben verdes de l'eixorba-rates negre (Astragalus balearicus) i les grises de l'eixorba-rates blanc (Teucrium marum ssp. subspinosum var. balearicum), mentre que a segon terme destaca l'aladerm fals menorquí (phillyraea latifolia var. rodriguezii).


Pàgines de flora menorquina:

1

2

3

4

5